Arction tulevaisuus ja historia

Arctio-sanana huokuu pohjoista ympäristöä, mutta kuinka moni oikeasti tietää mitä sana pitää sisällään? Tuorein HuTTu-blogi avaa Arction tarinaa ja visioi sen tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tämänkertaisessa blogissa vieraskynänä toimii Business Tornion toimitusjohtaja Tero Siivola.

Teollinen historia Arction takana

Alkuperäinen Arctio sijaitsee Outokummun terästehtaan vieressä Koivuluodon alueella. Itse aluetta alettiin suunnittelemaan LNG-terminaalin vanavedessä 2010-luvulla ja alueelle lähdettiin houkuttelemaan toimijoita, jotka voisivat omassa prosessissaan hyödyntää maakaasua.

Maailmanpolitiikan muutokset viimeisten vuosien aikana tekivät sen, että alkuperäinen suunnitelma ei ollutkaan enää täysin relevantti LNG:tä käyttävälle toiminnalle. Lähdettiin miettimään, että mikä olisi se tulevaisuuden toimiala, jonka suuntaan lähdettäisiin kehittämään aluetta, jonne on saatavilla hyvin sähköä, vettä ja hiilidioksidia. Todettiin, että vedyn ja jatkojalosteiden valmistaminen vaatii juuri näitä elementtejä. Tähän kun yhdistetään kaikki Tornion alueen teollisuusalueet, niin syntyi ajatus isommasta ekosysteemikokonaisuudesta, joka tunnetaan nykyään juuri nimellä Arctio.

Arctio – tulevaisuuden ekosysteemi

Business Tornion toimitusjohtaja Tero Siivola, olet nyt ollut tehtävässäsi hieman reilut puoli vuotta, mitä ajatuksia sinulla on herännyt Arction suhteen?

Arctio sanana kuvaa hankekehittäjille ja investoreille, joista osa on ulkomaisia, alueemme sijaintia sekä ekosysteemiä, joissa eri Arctio-alueet ovat lähellä toisiinsa nähden. Lisäksi Arctio sanana on varsinkin ulkomaalaisille helppo muistaa ja ääntää helpommin kuin suomenkieliset paikannimet.

Arction sijainti on monista syistä erinomainen menestyksekkäille vedyn ja vedyn jatkojalostushankkeille. Meriyhteyden läheisyys, rautatieyhteys, Ruotsin läheisyys, biogeenisen hiilidioksidin saatavuus, vahva teollinen ekosysteemi muiden toimijoiden kanssa sekä hyvät paikalliset kumppanuudet ja helposti saatavilla oleva hiilidioksidivapaa sähkö mahdollistavat Arction potentiaalin.

Kiertotalous mahdollistajana

Kiertotalous on iso osa vedyn ja sen arvoketjua ja meidän HuTTu-hankkeessakin sivuvirrat ja niiden hyödyntäminen ovat tärkeässä roolissa. Tuotannon skaalaaminen synnyttää paljon erilaisia sivuvirtoja ja näitä on mahdollisuuksia hyödyntää erilaisten prosessien raaka-aineina.

Vety tehdään elektrolyysin avulla ja riippuen tekniikasta syntyy prosessissa paljon lämmintä vettä (n. 50-90 asteista), jota pystytään hyötykäyttämään useisiin kohteisiin. Elektrolyyserin tehosta noin kolmannes muuttuu lämmöksi. Jos puhutaan 1 000MW:n elektrolyysitehosta, syntyy siitä yli 300MW lämpöä. Tornion kaukolämmön piikkiteho on luokkaa 50MW, joka antaa skaalan minkä kokoisesta lämpötehosta on kyse. Tämän vuoksi puhummekin hukkalämmön sijasta hyötylämmöstä, jonka kautta voidaan Tornion alueelle kehittää uusia liiketoiminta-aloja. Lämpimällä vedellä voidaan lämmittää esimerkiksi kasvihuoneita, vaatepesula tarvitsee lämmintä vettä ja riippuen veden lämpötilasta voidaan lämpö mahdollisesti muuttaa takaisin sähköksi.

Elektrolyysereitä varten raakavesi täytyy puhdistaa hyvin puhtaaksi ja vedenpuhdistamolta syntyville sivuvirroille voidaan löytää uusia käyttökohteita suuruuden ekonomiaa hyödyntäen. Lisäksi itse vedyn arvoketjun prosesseista syntyviä vesijakeita voidaan hyödyntää takaisin prosessiin, mutta myös mahdollisesti muiden prosessien raaka-aineiden lähteisiksi.

Kokonaisuudessa voidaan helposti todeta, että vedyn arvoketjun sivuvirroista voi syntyä täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia Tornion ja koko Meri-Lapin alueelle, kun teknologiat sivuvirtojen hyödyntämiseen kehittyvät.

Havainnekuva, miten sivuvirrat jakautuvat vedyn arvoketjussa

Hukasta hyötyä – tulevaisuudessa tuottoa

Meän Huttu-hanke on yksi työkalu, jolla me Business Torniolla vihreää siirtymää viedään eteenpäin Meri-Lapin alueella. Hanke sai 16.11.2023 rahoituspäätöksen JTF-rahastosta Pohjois-Pohjanmaa ELY-keskuksesta. Hanke antaa meille resursseja tutkia alueellisen hiilijalanjäljen pienentämiseen, vihreän siirtymän hankkeiden toteutumiseen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviä toimenpiteitä.

Yhtenä toimenpiteenä on myös tutkittu raskaan kaluston vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelua Arctio Truck Stopin alueella Tornion Torpissa. Lisäksi hankkeessa selvitetään Arctio North-alueen keskitetyn infrastruktuurin etuja alueen kehityksessä ja mitä sivuvirtoja vihreä teollisuus tarjoaa esimerkiksi pk-sektorille. Hankkeen toimenpiteiden kautta pyritään mahdollistamaan vihreän siirtymän hankkeiden etenemistä alueella, mutta samalla löytämään myös uusia toimialoja, jotka pystyvät hyödyntämään esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja.

Hankkeessa pyritään olemaan aktiivisesti yhteydessä eri sidosryhmiin, kuten esimerkiksi Gasgridiin, jotta esimerkiksi Nordic Hydrogen Route-putkilinjaus on paras mahdollinen Meri-Lapin vetyekosysteemin kannalta ja samalla käydään keskustelua alueen oppilaitosten kanssa, jotta alueelta löytyy myös jatkossa osaavaa henkilökuntaa.


Kirjoittajina toimivat Business Tornion toimitusjohtaja Tero Siivola ja yrityskehittäjä Miikka Laitinen, joka toimii myös Hukasta hyötyä – tulevaisuutena tuottoa -hankkeessa projektipäällikkönä. Samat kaverit luotsaavat Business Tornion osalta Arctio-kokonaisuutta eteenpäin

Lisätietoa HuTTu -hankkeesta löydät täältä